Historic Townhouse Renovation

Design Concepts

The project began with the need to add a three stop elevator to make the house a "forever  house".  Along with that, a wish to re-organize the first floor, enlarge the kitchen, create a family room accommodating a theater size TV, create a space for a new powder room, accommodate a wine storage area and relocate the dining room with connection to the kitchen, open up the main stair case.   This requires careful planning in eleven hundred square feet.


(click to start video)


IMG_2159-001.JPG

The home is a double townhouse built in the 1700's, just south of Independence Hall in Philadelphia.

The Kitchen

The kitchen is being expanded by removing a sixteen foot long brick bearing wall.  A commercial stove and adjacent cabinetry is tucked into a new brick arch.  A clerestory roof for the addition allows for tall windows with a round oriel window to bring the light deep into the room while viewing the courtyard from a large island.

Rear Facade

The rear courtyard faces south and west.  We want to improve it with storage and a covered  sitting area.   The solar study allows us to accurately model the shading patterns of the trellis roof.